Wednesday, October 13, 2010

Terve itsetunto

Tämän pinnallisen blogini kautta haluaisin myös koskettaa jotain niinkin isoa asiaa kuin hyvää itsetuntoa.
Sillä hyvän itsetunnon omaaminen on minusta hyvin tärkeä osa elämää. Se helpottaa elämää ainakin minun mielestäni huomattavasti, sillä hyvä itsetunto auttaa meitä käsittelemään vaikeitakin asioita järkevämmin.

Mitä hyvä itsetunto sitten minun mielestäni tarkoittaa?

Minusta hyvä itsetunto on oman minän ymmärrystä. Ei suinkaan vaan omien vahvuuksien -, mutta myös omien heikkuksiesi ymmärtämistä ja täten oman itsensä hyväksymistä niin hyvine kuin huonoine puolineen. Itsetunto on hyvä silloin, kun näkee itsessään enemmän positiivisia kuin negatiivisia puolia. Täydellinen ei tarvitse olla, mutta tyytyväinen kylläkin.
Itsetunto minulle tarkoittaa sitä, että tunnet olevasi arvokas, sekä pidät omaa elämääsi arvokkaana ja ainutlaatuisena. Koska sitähän elämä kaikille on. Sitä pitää osata keskittyä niihin oikeisiin ja hyviin asioihin elämässä. Ei takertua asioihin mitkä eivät ole kohdillaan, vaan niihin hyvin oleviin asioihin ja niiden kautta kerätä voimia, jotta jaksaa kohdata niitä vaikeampiakin asioita.


Koska itsetunto on tunne, sitä ei voi mitata ulkoisella menestyksellä, pärjäämisellä tai selviämisellä. Toki hyvän itsetunnon omaava henkilö selviää yleensä paremmin vaikeistakin ajoista, sillä hän pystyy kestämään pettymyksiä ja epäonnistumisia ilman, että minäkuva romuttuu.Mutta hyvin tärkeänä osana hyvää itsetuntoa on myös se, että osaa itsensä lisäksi arvostaa muita ihmisiä ympärillä. Muuten hyvä itsetunto kallistuu itserakkauteen.
Kun ihminen kykenee näkemään muiden osaamisen, sanomaan sen heille, antamaan arvoa toisen mielipiteelle ja ihailemaan muita ihmisiä - aletaan puhumaan terveestä itsetunnosta. Toisten kunnioitus ja ymmärrys on tärkeä osa elämää, sillä ei ole olemassa yhtä ja oikeaa mielipidettä. Mielipiteitä, makuja, tapoja ja tyylejä on niin monta kuin meitä ihmisiäkin. Meidän tulee kunnioittaa kanssaihmisiämme sellaisinaan ja hyväksyä heidät myös. Näin oman itsensä hyväksyminenkin on helpompaa.
Kuten olen aikaisemmin kirjoittanut, parhaassa tapauksessa ääripäät oppivat toisiltaan. Minä esimerkiksi tiukkana ja orgnisoituneena ihmisenä opin päivittäin asioita mieheltäni, jolla on tapana asennoitua kaikkeen paljon rennommin. Aika on kuulema ystäväni, ei viholliseni:) Se minun pitää vielä nyt joskus oppia..:D
Jos itsetunto on heikko, saattaa se näkyä alisuoriutumisena tai jopa näkemyksenä, että jokaisen kanssaihmisen menestys on vaara tai uhka itselle. Siksi toista on vähäteltävä, kritosoitava tai mitätöitävä.

Saksalaisen kirjailijan, Jean Paulin, mukaan:
Ihminen ei koskaan paljasta luonnettaan elävämmin, kuin kuvatessaan jonkun toisen luonnetta.Huono itsetunto ei tosiaankaan ole ylitsepääsemätön vaikeus! Kuka tahansa pystyy nostamaan itsetuntoaan, jos sitä osaa suunnata energiansa niihin hyviin asioihin elämässään. Sillä kaikilla meillä on ne omat plussat ja miinukset elämässä, pitää vaan antaa niille plussille enemmän painoa vaakakupissa.
Ihmiset ympärillä ovat tärkeä voimavara. Minä saan kiittää perhettäni ja ystäviäni jatkuvasta tuesta ja tsemppauksesta, jota saan niihin helpompiin kuin vaikeampiinkin koettelemuksiin.
Joskus itsetuntoa voi kohottaa niinkin helpoilla ja pinnallisilla asioilla kuin meikillä tai vaatteilla. Kuulostaa ehkä tyhmältä, mutta se saattaa olla se helpoin askel eteenpäin terveeseen itsetuntoon. Kun sinulla on edes hetken parempi olo itsesi kanssa, saat voimia niiden suurien asioiden tavoitteluun. Kun arvostat itseäsi on muidenkin helpompi arvostaa sinua.Kiitos omasta hyvinvoinnistani menee kotiin. Olen aina kokenut olevani hyvin rakastettu. Rakastava aviomieheni, perheeni ja ystäväni, heidän ansiostaan oma elämäni tuntuu niin ainutlaatuisen ihanalta. Tunne, joka meidän kaikkien kuuluisi saada kokea.

"Huolimatta kaikista vääryyksistä, kaikista kohtaamistamme epäoikeudenmukaisuuksista, huolimatta siitä että tunnemme itsemme voimattomiksi muuttamaan sitä mikä ihmisissä ja maailmassa on vialla, rakkaus on kuitenkin vahvempi; se auttaa meitä kasvamaan.Vasta sitten kykenemme ymmärtämään tähtiä, enkeleitä ja ihmeitä."
Ote Paulo Coelhon kirjasta Valkyriat.Tässä siis haaste teille kaikille:
Tänään, kun huomaatte jotain upeaa ystävässänne, perheenjäsenessänne tai jopa vieraassa ihmisessä, oli se sitten ulkoinen tai sisäinen asia - sanokaa se heille. Huomaatte, että teidänkin olonne on parempi sen jälkeen.
Sanotaan, että antamisen ilo on paras ilo, olkoon se annettu asia tänään kohteliaisuus.

Ihanaa ja antoisaa päivää teille kaikille!

20 comments:

 1. Sinussa on upeaa elämänilo ja positiivisuus. ;)

  Ihanaa päivää myös sulle. Onnistuit taas piristämään mun aamua. :)

  ReplyDelete
 2. taidokasta tulosta, ihanaa lukea tällaista heti aamutuimaan, kiitän syvästi.

  sitten ihan muihin juttuihin: kuinka saat blogikuvat noin suurina näkymään? Ihanaa päivää sinnekin;)

  ReplyDelete
 3. Mukava aloitus työpäivälle kun lukaisin tuon tekstisi, tsemppaava kirjoitus tärkeästä asiasta! Ja vaikka toki ne money-cant-buy-asiat kuten perhe ja ystävät ovat niitä tärkeimpiä itsetuntoa kannattelevia voimia, kuten sanoitkin, minunkaan mielestäni ei voi kieltää sitä että kaunis hömppä kuten laukut ja meikit tekevät olon välillä niin kovin naiselliseksi ja ihanaksi :)
  Pidän blogistasi nyt yhä enemmän, on inspiroivaa ja esteettistä silmääni hipelöivää katsella kuvia upeista asuista, laukuista ja sisutusjutuista joita esittelet täällä :) Toivottavasti jatkat blogiharrastustasi! -Nipsu

  ReplyDelete
 4. Ihana kirjoitus! Mulla on useimmiten aika hyvä itsetunto, mutta joskus se kyllä on ihan pohjimmillaan ja tunnen kateutta muita ihmisiä kohti, mutta se on huomattavasti vähentynyt. Heti kun lopetin jatko-opinnoista stressaamisen ja päätin tehdä mitä itseäni huvittaa, mulla on ollut paljon parempi olo ja kunnioitan itseäni enemmän koska kerrankin otin huomioon omat toiveeni enkä pelkästään suvun ja yhteiskunnan odotukset :) Tulipa romaani :D Mutta ihana kirjoitus, hyvän itsetunnon saaminen on joskus aika vaikeata, ainakin nuoressa iässä, mutta toivon että kaikki sen jossain vaiheessa saavat :)

  ReplyDelete
 5. Olipa kiva lukea näin positiivinen ja elämäniloinen teksti sellaisena hetkenä, kun itse ei jaksa olla positiivinen ja elämäniloinen. Annoit juuri sellasta ajattelemisen aihetta mulle, mitä tarvitsinkin! Onnekseni omistan itsekin liudan niitä ihania rakkaita, jotka myös liftaavat mielialaa tarvittaessa. :) Aurinkoista päivää sulle!

  ReplyDelete
 6. Ihana kirjoitus tärkeästä aiheesta!

  Ja olet löytänyt aivan ylisöpöjä nalleja kuvitukseksi. :)

  ReplyDelete
 7. Olitko eilen katsomassa Suomi-Unkari peliä?:) Sinun näköisen naisen näin meinaan pääkatsomossa!

  ReplyDelete
 8. Sä oot niin ihana ja taas yksi teksti joka osoittaa hyväsydämesyytesi! Meilläkin kotona minä opettelen mieheltä rennompaa asennetta ja otetta elämään ja asioihin...Paljon on vielä opittavaa tälläisena yliorganisoituneena listojen rakastajana:)Mutta ehkä me opimme, pieni asia kerrallaan!

  ReplyDelete
 9. Kiva teksti :) Mä oon kanssa jo pitemmän aikaa yrittänyt aina sanoa jotain positiivista jollekin, joka päivä. Kiva olo tulee itsellekin kun saa piristää jonkun toisen päivää :)

  ReplyDelete
 10. Olet kyllä upea ihminen. Kiitos Jumalalle sinusta ystäväni! Niin tuttua tekstiä, itsekkin aina mietin näitä asioita. Inhoan ylikaiken sitä kun ihmiset niin kovasti puhuu pahaa toisistaan... :(

  Halaus murulle, vastaileppa mulle kun ehdit... ;)

  ReplyDelete
 11. Täälä on ihana vierailla kun olet niin positiivinen! Kauniisti kirjoitit! Ihanaa loppuviikkoa sinne

  ReplyDelete
 12. Olipa piristävä postaus! Ja niinhän se menee; kun antaa, samalla myös huomaamattaan ottaa jotain arvokasta itselleen. :)

  ReplyDelete
 13. Tämä oli kyllä aivan ihana ja kaunis teksti. Tunnut olevan niin ystävällinen, aidosti kiitollinen kaikesta ja lämminsydäminen! Kiitos kovasti, blogiasi on ihana seurata:)

  ReplyDelete
 14. Mulla on itselläni tosi huono itsetunto, mutta toivon kovasti sen paranean päivä päivältä. Tämä oli ihana teksti, osaat kyllä kirjoittaa! Tämä blogi on kuin naistenlehti - hyvä sellainen! :)

  ReplyDelete
 15. Tämä oli ihana kirjoitus. Kosketti, koska tätä asiaa olen pyöritellyt mielessäni jo pitkän aikaa.
  Joskus vuosia sitten minua kiusattiin, joka jätti pysyvät arvet. Olen päässyt niistä ajoista jo pitkälle, mutta huomaan, kuinka nykyisessä työpaikassani vajoan hiljalleen takaisin. Kun olet kiltti, olet kuulemma nynny, ja muilla on oikeus haukkua ja alistaa. Saatan joskus kadulla kertoa tuntemattomallekin, että hän näyttää upealta, jos minusta siltä tuntuu. Se taas katsotaan työpaikallani mielistelyksi.
  Haluan uskoa siihen, että ihmiset voivat olla oikeasti kilttejä, oikeasti ystävällisiä, ilman mitään kamalia taka-ajatuksia. Tämä on yksi niistä syistä, miksi haen muita töitä. Ei tuollaisessa ympäristössä kestä kukaan, ainakaan täysin ehjänä..

  Tämä kirjoituksesi todisti taas, että kauniin ulkokuoresi sisällä asustelee fiksu ja aidosti ihana ihminen. =) Kiitos tästä..

  ReplyDelete
 16. Etpä voisi enempää oikeassa olla. :) Itselläni oli hyvä itsetunto vielä parisen vuotta sitten, mutta kun tämä ihosairaus (erittäin paha atooppinen ihottuma) iski, laski itsetunto nollaan ja melko pohjilla vielä ollaan. Mutta pikkuhiljaa tehdään nousua, aviomies tietenkin auttaa tässäkin asiassa :) On vaan todella rankkaa entisenä kosmetiikan rakastajana tottua siihen, etten voi enää meikata ennenkuin iho paranee. No onneksi osittain ulkomaalaisgeenit takaa mulle jo valmiiks tummat ripset ja kulmakarvat ;D

  ReplyDelete
 17. Ihana kirjoitus:) Blogistani löytyy pieni Beautiful blogger award-tunnustus sinulle!

  ReplyDelete
 18. Päädyin lukemaan tän postauksen tän päiväisen postauksen linkin kautta. Kiitos hirveästi tästä! Itselläni on aika huono itsetunto ja olen koittanut kehittää sitä parempaan suuntaan jo vuosia. Pikku hiljaa :)

  ReplyDelete

Hei kaikki mahtavat!
Muistutuksen sana:
Blogini keskittyy vain hyvin pinnallisiin asioihin, enkä yksityiselämääni tässä julkisessa ympäristössä halua käsitellä. Tästä syystä kaikki henkilöllisyyttäni/yksityisyyttäni käsittelevät kommentit tulen poistamaan suoralta kädeltä. Kiitos ymmärryksestänne ja mahtavista kommenteistanne!:)