Thursday, August 20, 2009

My breakfast (today)

Tällaista minä söin tänä aamuna:)
En toki vastaavaa joka aamu syö vaan tykkään pitää ruokailuni monipuolisena. Mielelläni syön aamuisin esimerkiksi myös puuroa marjoilla ja hunajalla koristeltuna, munakasta, rahkaa taikka marjapirtelöä (sekoitan marjoja vaniljan makuiseen soijamaitoon). Mutta tänään kerroin tästä vaihtoehdosta, sillä halusin jakaa vähän tietoa kanssanne kuiduista ja niiden tärkeydestä.

Kuitua runsaasti
Kuidut alentavat kolesterolia ja lisäksi tasapainottavat vatsan toimintaa ja verensokeria. Kuidut myös lisäävät kylläisyyden tunnetta ja auttavat siten painonhallinnassa.
Kuitu pienentää veren kolesterolipitoisuutta sitomalla ruoan mukana tulevaa kolesterolia ja elimistön tuottamia sappihappoja.
Sappihappojen muodostamiseen tarvitaan kolesterolia, joka poistuu näin elimistöstä kuituun sitoutuneena.
Suositus: Kuitua vähintään 25 g/vrk
Keskimäärin suomalainen saa kuitua alle suositusten: noin 20 grammaa päivässä. Kuitua on vain kasvikunnan tuotteissa. Kuitu voi olla liukoista tai liukenematonta. Käytännössä samoissa ruoka-aineissa on sekä liukenemattomia että liukenevia kuituja. Kuitupitoinen ravinto lisää yleensä sekä liukenevien että liukenemattomien kuitujen saantia. Samalla saat runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.
Liukenevat kuidut muodostavat hyytelömäisen seoksen eli geelin nesteen kanssa ja sitovat tehokkaasti kolesterolia ja sappihappoja. Liukenevaa kuitua saat, kun valitset kaura- ja ruisvalmisteita, marjoja ja hedelmiä, sekä herneitä, linssejä sekä papuja patoihin ja keittoihin.
Liukenemattomat kuidut, kuten kasvien selluloosa ja ligniini, ovat karkeita kuituja. Niillä on erityisesti vaikutusta vatsan toimintaan. Liukenemattomia kuituja on esimerkiksi leseissä, omenankuorissa, juureksissa, marjoissa ja kasviksissa.
Hyviä kuidun lähteitä:
  • täysjyväleivät, -puurot, erityisesti ruispohjaiset
  • täysjyväriisi, -pasta, mysli
  • marjat, hedelmät
  • juurekset, kasvikset
  • pavut, linssit, herneet
  • leseet, siemenet
    Info saatu Sydänliiton sivulta
Tosiaan.
Kuidut eivät ole siksi tärkeitä että ne pitävät sinut ns."kylläisenä" pitkään.
Vaan siksi että suolistomme tarvitsee kuituja sitoakseen haitallisia yhdisteitä. Riittämätön kuidun saanti johtaa usein suoliston toimintaongelmiin ja bakteerikannan muutoksiin. Eli ummetus voi silloin vaivata herkästi, mikä on hyvin yleinen hyvinvointiyhteiskunnan vaiva. Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio vaikuttaa positiivisesti kolesteroli- ja sokeriaineenvaihduntaan sekä ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia sekä paksusuolen syöpää.
Se miten me syömme nyt, on suuria vaikutuksia siihen missä kunnossa terveytemme on tästä parikymmentä vuotta eteenpäin. Näin parikymppisenä suuria eroja tuskin näillä pienillä terveellisillä valinnoilla huomaa paljoakaan, mutta kroppa kiittää viimeistään silloin kun ikä alkaa olla kunnioitetun 50-vuoden paremmalla puolella.

38 comments:

  1. Ihanaa,että jaat näitä pieniä terveellisiä oppeja.Kukin voi poimia niistä itselleen sopivat tai vaikka kaikki.Kauneus rakentuu niin monesta eri asiasta,mutta tärkeimmät ovat hyvä fyysinen ja henkinen kunto,jossa ravinto näyttelee valtavan suurta roolia.Kun jaksaa päivittäin valita(edes useimmiten)sen terveellisemmän vaihtoehdon,on jo pitkällä kauneuden tiellä.Silloin tavalliset farkut ja valkoinen T-paitakin näyttävät hyvältä(josta itse olet hyvä esimerkki).Aurinkoista päivän jatkoa!
    swiss girl

    ReplyDelete
  2. Mmm, maistuis mullekin tuo murokulhon sisältö tämän mustan kahvin sijasta :)

    Itse huomasin kuidun saannin tärkeyden jo sillä pienellä seikalla, että vaihdoin vaalean leivän töysin jälkiuuniruisleipään. Paljon täyttävämpää ja ei ole mahakaan niin turvonnut :)
    Saatko sinä muuten siellä ulkomailla ruisleipää mistään?

    ReplyDelete
  3. Ihana aamiainen sinulla, itse keitin tänään ruispuuron auringonkukansiemenillä, raejuustolla ja sokerittomalla mustikkakeitolla höystettynä eli hyvät kuidunsaannit tuli siitäkin! :)

    Pidän tosi paljon näistä ruokajutuista, ja olisi kyllä ihana jos joskus tekisit sen elämäntapamuutospostauksen mistä täällä on aiemminkin keskusteltu, sinulta voisi ottaa vinkkejä mielellään ja saada motivaatiota omaan treenaukseen/ruokailuihin.

    Keep on going! :)

    ReplyDelete
  4. Oletko tarkistanut paljon noissa "muroissa" on sokeria? Välillä harmittaa kaupan hyllyjä tutkaillessa, kun tuote muuten olisi täysjyvää tai vähärasvaista, mutta sokeria löytyy sitten senkin edestä! Sokeria kun keho ei ainakaan tarvii mihinkään :)

    ReplyDelete
  5. swiss girl,
    :) Tosiaan. Kauneus ja hyvä olo lähtee sisältäpäin. Liikunta ja oikein syöminen tekee kyllä ihmeitä:) Se voi jo jonkun päivän pelastaa kun farkut ei kiristäkkään niin paljoa!:D Tosiaan aina ei voi syödä sitä optimaalisen terveintä vaihtoehtoa vaikka tietäisi että se on paras. Pitää muistaa syödä niin että kuitenkin nauttii ja säilyttää sen tasapainon että sitä jaksaa tehdä elämän loppuun asti:)
    Samoin sinne!:)

    T,
    On hyvää jos tosiaan sekaan laittaa marjoja. Muuten on vähän kuivaa kamaa.
    Tuo on ihan totta. Vaalea leipä turvottaa ihan älyttömästi!:) (mutta kyllä mä sitäkin aina välillä syön!:D) Täältä saa sellaista hieman REAL - leivän tyylistä ruisleipää mitä tykkään mussuttaa:) Ja sitten tummempi viljaisia sämpylöitä, mutta ei perinteistä ruisleipää... SIksi niitä ruispaloja pakastelen kun pyydän ystäviä ja perhettä tuomaan kun he käyvät kylässä. Ja toki suomikauppa.fi on loistava paikka niitä tilata jos himo iskee:)

    Madrina,
    oi miten ihanalta kuulostaa!:) Itse rakastan raejuustoa joten voisin tuota kokeilla, mutta täältä ei saa mustikkakeittoa:( Pitää kai itse tehdä:D
    Todella kiva että sinäkin saat näistä jotain irti vaikka itsekin selvästi tiedät jo oikein syömisen tärkeyden ja niitä noudatat!:) Elämäntaparemontista teen postauksen heti kun aika vaan sallii:)

    Kira,
    Itseasiassa olen:) Keskimääräisesti yksi annos on 40g. Siitä kuituja on 11g ja sokeria 7g. Sokeri on hyvin kiistelty aihe... Ikävä kyllä sitä on melkein kaikkialla jossain määrin. Tässä sivusto sinullekin enemmän sokereista http://koti.mbnet.fi/lowcarb/sokeri1.html.
    Noin sellainen 50g sokeria päivässä ei ole haitallista ja jos aamiaisella saa vaan sen 7g niin on sokeripitoisuus melko vähäistä. Tosiaan. Nuo kaikki kaakaomurot yms ovat täynnä sokeria. Näistä superkuituisista saa edes jotain hyvääkin irti!:)
    Kiitos erinomaisesta pointista!:)

    ReplyDelete
  6. Ihana terveellinen, mutta kuitenkin herkullinen aamun aloitus! Voisitkohan tehdä edes yhdeltä päivältä ruokapäiväkirjatyylisen postauksen? Olisi tosi kiva lukea sellainen ja saada ehkä vinkkejä omaankin ruokailurytmiin. :)

    ReplyDelete
  7. Mä oon maistanut niitä monta kertaa, mut ne on aika mauttomia mun mielestä. Mä lisäsin niihin mustikoita ja jtn jogurttia... Tosi hyvää oli :)

    ReplyDelete
  8. Kiitos hyvästä postauksesta!
    Toisaalta ruisleipä, pavut, juurekset voivat myös turvottaa, eivätkä sovi niille, jotka kärsivät ärtyneestä paksusuolesta. Vatsan on helpompi käsitellä esim. ruisleipä paahdettuna. Vihreäsalaatti voi olla joskus parempi vaihtoehto kuin raasteet. Mutta kyllä kuitupitoinen ruoka pitää vatsan kunnossa.
    Muakin harmittaa se, että kaikki kaupan müslit yms. on täynnä sokeria! Pitäis ehkä itse tehdä.

    ReplyDelete
  9. Kira,

    50 grammaa sokeria päivässä ei ole todellakaan suuri annos. Sokeria on nimittäin kaikkialla! Sitä tulee syötyä huomaamattaan, mutta kaikki sokerit eivät ole edes pahasta. Esimerkkinä toimikoon hedelmien sisältämä fruktoosi :)

    ReplyDelete
  10. Itse syön aamiaiseksi puuron lisäksi munakkaan(1 kokonainen muna ja 3 valkuaista)sekä kalkkunafilettä n.100g.Proteiini siis paljon:)Meidän naisten olisi hyvä miettiä päivittäistä proteiinin saantia,moni syö vain leipää ja salaattia.
    Sinulla on tosi kiva blogi ja pidän erityisesti siitä että muodin lisäksi sinulla on juuri näitä terveellisten elämäntapojen postauksia.Aurinkoiset terveiset Rabatista:D

    ReplyDelete
  11. Minkäkokoinen sulla on se kalenteri,josta kyselin joskus aiemmissa kommenteissa, kun katoin tuolta nettisivuilta, että niitä on mm.small,medium,pocket,large jne.?

    Onko siinä ollut tarpeeksi tilaa kirjoittaa?

    ReplyDelete
  12. Kiva postaus ja herkullinen aamiainen. :) Nuheilaan yll yhtyen naiset tutkitusti tuppaavat syömään liian paljon leipää ja sokeria, eli enemmän pitäisi kiinnittää huomiota juuri hyvälaatuisen proteiinin saamiseen ja vihannesvalikoimaan.

    Näin ulkomailla asuessa tulee muuten leivottua lesesämpylöitä (matkalaukussa tai suomikaupasta tilattuna on aina kaapissa kaura-tm. leseitä), jos kaupasta on tummaleipä loppu (aika yleistä). Jotenkin mauton vehnäleipä ei vain iske, ellei sillä räävi lautaselta kastikkeen jämiä, mikä lienee sen ainoa sopiva funktio. ;) Samoin linssit, erilaiset pavut ja siemenet maistuvat joka päivä. Keittoihin lisään myös jyviä ja papuja. Aamuisin taas teen mieluiten proteiinipirtelön tai juon vihreä tee-jauheesta tehdyn latte-juoman. Eniten olen kuitenkin viime aikoina kiinnittänyt huomiota vitamiinien saantiin ja huomannutkin lisäravinteilla olevan positiivisia vaikutuksia jaksamiseen sekä ihon, kynsien ja hiusten kuntoon. Ravinnosta vain ei kaikkea saa, vaikka kuinka monipuolisesti ja terveellisesti yrittäisi syödä. Oikein mukavaa loppuviikkoa sinne!

    ReplyDelete
  13. Ensimmäiseksi haluan kiittää hienosta blogista ja siitä että tuot hyvin ja rennolla asenteella esiin terveellisiä elämäntapoja.

    Haluan kuitenkin tuoda esiin muutaman pointin. Naisten todellakin tulisi miettiä enemmän päivittäistä proteiinin ja hyvien rasvojen saantia. Tuossa aamupalassa ei juuri kumpaakaan ole. Jokaiselle sopii hieman erilainen ruokavalio joten kannattaa oikeasti kuunnella sitä omaa kehoa.

    Itse en voisi syödä noin hiilihydraattipitoista aamupalaa. Vaikka siinä on kuituja, minulle tulisi nälkä hyvin nopeasti. Elimistöni on melko herkkä hiilihydraateille, joten insuulitasojenvaihtelu tuo mielitekoja, tekee väsyneeksi ja olo on turvonnut. Sen sijaan proteiini- ja rasvapitoisella ruokavaliolla (jossa on runsaasti marjoja ja vihanneksia) nälkä ja mielihalut pysyy poissa. Itse aloita aamuni proteiinipirtelöllä (marjoja, banaani, heraa ja kookosöljyä).

    ReplyDelete
  14. Anonyymi,
    Nuo mustikat ja banaanit ovat hyviä!:D Noita muroja käytän vaan kuidun takia. Melko kuivia nimittäin sellaisenaan...
    Mä vähän arastan ruokapäiväkirjan tekemistä:S Mielummin laitan pieniä hyviä vinkkejä sinne tänne. Suurinosa kuitenkin ymmärtää idean, mutta kun se on niin yksilökohtaista miten syö, mitä ja miten paljon... ei kukaan voi syödä joka päivä täydellisesti. Minä syön periaatteessa juuri sitä mitä haluan. Liikun sitten sen edestä:) Yritän vaan noudattaa ruokaa tehdessä sellaisia terveellisempiä valintoja mitä tänne kirjoittelen:) Ystäväni Bellagio (all that glitters) on pitänyt ruokapäiväkirjaa blogissaan. Sieltä kannattaa käydä katsomassa jos kokopäivän saldon tahtoo nähdä. Hänellä on erittäin perillä ravintoasioista:)

    Lana,
    ihan totta. Nuo itse murot ovat hyvin kuivia. Tarvitsevat juuri marjoja ja hedelmiä piristykseksi!:)

    Kata,
    ihan totta. On tää ravinto niin monitasoinen alue että jokaisen tulee itse löytää ne asiat jotka itselleen sopii! Joku erinomainen ruoka voi tosissaan olla toiselle huomompi juttu...Mä en millään sais ittestäni aikaiseksi tehdä mysliä itse! Ihailen puhtiasi!:)

    Anonyymi,
    kiitos kun vastasit asiallisesti asialliselle lukijalleni! Tämä on tässä parasta, kun ihmiset jakavat tietojaan ja sitten yhdessä pohditaan mikä voisi olla se kultainen keskitie:) Kiitos sinulle!

    nuhelia,
    kuulostaa hyvältä! Itsekin teen silloin tällöin aamiaismunakkaita valkuaisista!:) Tomaattia ja basilikaa sekaan...NAM!:)
    Ihan oikeassa olet! Itse juuri tein postauksen proteiinin lähteistä:) julkaisen sen vasta tosiaan parin päivän päästä. Sitä pitää yrittää syödä monipuolisesti ja kohtuudella kaikkea! Pelkällä leivällä ja salaatilla ei pitkälle pötkitä, mutta onneksi en tunne ketään joka niin eläisi:)
    Todella ihanaa että sinäkin pidät näistä terveyspostauksista! Onhan se tärkeää naisille jotka muodista ja ulkonäöstään välittävät, sillä kauneus tulee sisältä päin. Kun syö hyvin ja liikkuu tarpeeksi on sitä mielikin parempi. Täten istuu ne housutkin paremmin ja vaatteistakin nauttii enemmän:D
    Surinkoiset terveiset täältäkin sinne Marokkoon!:)

    Anonyymi,
    pahan pistit. Koko on joko small tai medium. en usko että mulle ees sitä sanottiin kumpi se on ostohetkellä. Se oli vaan parhaimman kokoinen (ei liian iso eikä liian pieni) kun sitä valitsin. Luikkariltahan saat samaan kalenterikokoon eri kokoisia sivuja. ELi jos tarvitset vähemmän kirjoitustilaa niin voi valita mallin missä on 3-4 päivää per sivu. Tai sitten oma sivu jokaiselle päivälle:) Suosittelen että marssit liikeeseen ja hypistelet ja katselet vaihtoehtoja. Niiden hinnalla sitä kuuluu saada samalla erinomaista palvelua!:) You also pay for the experience, niin idioottimaiselta kuin se kuulostaakin:D

    ReplyDelete
  15. Tuo karppaajien sokeri ei tarkoita valkoista sokeria, vaan hiilareita... kun muroissa on 7g sokeria sadassa grammassa, niin siihen päälle tulee vielä vehnän hiilarit (tyhjää energiaa) sekä banaanin hiilarit (banaani on hyvin makea hedelmä) eli luulen että 50g hiilariraja paukahtaa rikki jo aamiaisella. Normaali virallisterveellinen ruokavalio perustuu siihen, että ihminen elää hiilareilla, joita saa muutaman sata grammaa päivässä.

    Lopetin oman blogspot-tilini ja vaihdoin takaisin vanhan blogini pariin, joten en sitä karppausjuttua enää sinne voi kirjoittaa, mutta kokeilepa joskus kuinka kauan pysyt kylläisenä kun syöt aamulla reilusti proteiinia yhdessä reilumman rasvamäärän kanssa. Lupaan ja takaan, että kauemmin kuin kipolla teollista petosruokaa. Mua aina naurattaa kun jengi väittää silmät kirkkaana pysyvänsä kylläisenä kaurapuurolla, vaikka todellisuudessa vatsa kurnii jo 2h päässä aamiaisesta. Kukas sitä nyt väittäisi terveysviranomaisia vastaan, koska silloin leimautuu syöppösiaksi :D Mä itse teen joka aamu 3 munan munakkaan, kermalla, ja paistan sen rehellisessä voissa, heitän kylkeen reilun salaatin, ja muistan syömisen seuraavan kerran vasta iltapäivällä. Ei jatkuvia välipaloja verensokeria pompauttelemaan, ei päänsärkyjä, ei jatkuvaa eväiden kantamista. Ei rasvojen kyttäämistä, jatkuvaa kalorien laskemista, ei vatsan täyttämistä kuidulla/vedellä/muulla muka-ruualla. Ihanaa!

    ReplyDelete
  16. Ihana aamiainen, nams! Hei, satutko tietämään (jos sulle tuodaan aina tuliaisiksi ruisleipää), että saako sitä lähettää Suomesta postitse ulkomaille? Kiitos infosta jo etukäteen jos sinulla tietoa :)

    ReplyDelete
  17. Namia! Kiitos taas inpiroivasta ruokapostauksesta, sä olet kyllä niin esimerkillinen nainen monessa suhteessa :) Mäkin olen yrittänyt viime aikoina saada jotain vaihtelua aina samaan ruisleipäaamiaiseen ja olen ryhtynyt tekemään mustikkapirtelöitä: rasvatonta ja maustamatonta AB-jogurttia, mustikoita, banaani ja vähän hunajaa, täyttävämpään versioon myös leseitä. Tehosekottimessa sekaisin ja nauttimaan! On hyvää! :)

    ReplyDelete
  18. Sara Stellar,
    Mun on tuohon vaikea sanoa mitään sillä itse teen vaan niin kun olen lukuisista syö hyvin oppaista lukenut ja ravintoterapuetteja kuunnellut. Eli itse en kiellä itseltäni mitään. Syön hyvin monipuolisesti ja YRITÄN syödä pienesti melko usein. Tosin minulla syöminen usien kiireessä vähän unohtuu ja sitten illalla onkin jo kiljuva nälkä. Vaikka tietääkin kuinka TULISI syödä, sei ei tarkoita että niin aina tekee... Olkoon tekosyy mikä milloinkin:D
    Itse olen tehnyt valintoja mitä pystyn pitämään yllä lopun elämääni. Eli tuo on yksi mahdollinen aamupala. Joskus syön tosiaan puuroa marjojen ja hunajan kera, tai sitten jos aikaa on niin munakkaan tai kiireessä ihan vaan ison rahkan... Minusta juuri vaihtelevuus on tärkeää omalta kannaltani. Ravinto on niin monitasoinen juttu että jokaisen tulee löytää se oma tasapaino. Kaikki ei tosiaan kaikille sovi.
    Kropan voi myös totuttaa moneen asiaan. Varmasti nuo ihmiset jotka kaurapuuroa joka aamu syövät itse ovat myös tottuneet siihen ja nälkä ei tosiaan liian aikaisin yllätä. Vaikka onkin sanottu että on hyvä syödä sen 2-3 tunnin välein... Ja tosiaan. Jos välipalat ovat oikeanlaisia ja tarpeeksi tasaisesti otettu, ne eivät pompauttele verensokeria vaan nimenomaan pitää sen vakaampana.
    Eli summa summarum. Ravinto on vähän opittu juttu. Jokaisen tulee löytää se juttu joka itselleen sopii. Itse en taas voisi kuvittelevanikaan varoa kaikkia hiilareita joka paikassa. Mulla on suhteellisen rento suhtautuminen ruokaan. Hienoa että sinä olet löytänyt oman tapasi!:) Kuinka laajasti voit sitten syödä päivittäin kun omenat, banaanit, murot, kuidut, vesi ym on sinulla "kiellettyjen listalla"? Mä koen nimittäin nuo kaikki aika tärkeiksi osiksi päivittäistä ruokavaliota.

    E,
    KYllä!:)
    meneppä sellaiseen osoitteeseen kuin
    www.suomikauppa.fi
    sieltä lähetetään kaikkea!!!:)

    Lilja,
    hei ihanuus!:) Ihana kuulla susta!:) tää aamupala oli yksi monista. Mä vaihtelen aika lailla. Tää nyt oli sopiva aamupala kuvata kun halusin sanoa pari sanaa kuiduista. Tosiaan pirtelöitä minäkin vedän!:) Itse en vaan ole ostanut mitään proteiinijauheita mutta ehkä niitäkin voisi kokeilla kun olen hyvää monelta kuullut!:) Tosiaan toinen hyvä aamupala tulee kun sekoitat marjoja alpro soyan Vanilja makuisen soijamaidon kanssa!:) NAM!:)

    ReplyDelete
  19. Anonyymi,
    Ihan totta!:)
    Mulla on tulossa vielä postaus proteiineista, mutta nyt oli eka vuorossa kuidut!:)
    Mielenkiintoista tietää!:)
    Mitä sinä koet että ravinnosta ei saa mitä tulisi saada sitten muiden lisäravinteiden kautta? Kuinka olet huomannut tämän? Mitä suosittelisit ehdottomasti muillekin?:) Kiitos kovasti. Kiva saada uutta tietoa ihmiseltä joka on itse ne hyväksi kokenut:)

    Aika,
    kiitos kovasti. Hienoa on että näihin ihmiset osaavat ottaa kantaa ja vertailevat omia kokemuksiaan!:)
    Tosiaan. Nyt kirjoitin kuiduista, proteiinista olen tehnyt jo postauksen, sen vaan julkaisen parin päivän päästä:) Näät silloin yhden välipalani missä on hyvin proteiinia:)
    Olen myös listannut siihen kaikille hyviä proteiinin lähteitä:)
    Mä syön melko monipuolisesti (eli siis en tosiaan syö tätä aamupalaa joka aamu vaan joskus...) Mutta lähes aina mulla on kyllä marjoja ja hedelmiä siinä aamupalassa mukana:) Tässä aamupalassa ei tosiaan proteiinia juuri paljoa ollut koska idea oli nyt kirjoittaa kuiduista, mutta joinain aamuina teen munakasta tai sitten rahkaa yms:) En tiedä olenko esitellyt vielä välipala herkkuani - kurkkua ja raejuustoa?:) NAM!:)
    Kiitos kovasti kun jaoit mikä sinulle sopii!:)

    ReplyDelete
  20. Kylläkyllä, karppaukseen liittyen nimittäin! Monesti hc-karppaajat unohtavat sen ns. kultaisen keskitien, eli hyväkarppauksen :) Vain vähän (tai ei yhtään) valkoista sokeria, jauhoja jne. Hiilarit pidetään ns. hyvinä. Kuitenkin viljoissa ja hedelmissä on niiden Pahojen Asioiden lisäksi hyvinvoinnin kannalta edullisiakin kivennäisaineita ym. Kaikkien elimistölle/elämäntyyliin/you name it ei vain sovi karppaus isolla K:lla. Olemme yksilöitä kaikki; se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle :) Kokeilin karppausta muutama vuosi sitten, mutta elimistöni ei sitä oikein kestänyt. Sen sijaan hyväkarppaus sopii minulle, tosin nykyään sokerimäärää voisi hieman taas tiputtaa...

    Vaniljanmakuinen soijamaito+marjat -yhdistelmä kuulostaa kokeilemisen arvoiselta! Lisätään listaan taateleiden seuraksi :D

    ReplyDelete
  21. Pieni kommentti Sara Stellarille.Toivottavasti olet saanut perimanä huippu geenit,jotta vanhempana ei kolesterooliarvosi ole huippu lukemissa ja sydän- ja verisuonitaudit iske.Kaikkea hyvää sinulle toivoen Swiss girl

    ReplyDelete
  22. Soccermom,
    hei kiitos sinulle ihana ihan älyttömästi kun tulit auttamaan. Tämä on sellainen aihe mistä mulla ei tosiaan ole mitään tietoa!:)
    Karppaus on mulle uusi asia (isolla ja pienellä k:lla:D)
    Aivan mahtavaa että hieman selvensit tätä minullekin!:) Tosiaan itselleni en usko että se sopisi, mutta niinkuin sanois SaraStellarille että hienoa että se sopii hänelle. Tosin pidempi aikaisista vaikutuksista en tiedä.
    Ja mä suosittelen lämpimästi sitä vaniljasoija ja marjayhdistelmää! SOpii mainioksi välipalaksikin ja on aih niin hyvää!:) Jos maukeutta tahtoo lisää niin hunajaa voi lisätä (tosin en tiedä onko se hyvä karppaajalle sallittua?:) Kiitos ihan mielettömästi avusta ja tiedosta!:)

    Swiss girl,
    Itsekään en usko että noin tiukalla hiilareiden varomisella yms voi olla pitkäaikaisia hyviä vaikutuksia. Mutta tosiaan niinkuin sanoit, jokainen on yksilö ja ehkä tuo ruokavalio sopii hänelle enemmän kuin mainiosti!:) Mulla kun ei ole tästä asiasta mitään tietoa:D Olisi mielenkiintoista konsultoida ravintoterapeuttia...;)

    ReplyDelete
  23. Munki pitäis alkaa syömään terveellisesti, mut en vaan kykene luopumaan niistä kaikista herkuista... Mut kivoja nää sun postaukset :) On helpompi syödä terveellisesti ku on esimerkki aterioita + ruokia siitä mitä kannattaa syödä :D jos tajuat mitä tarkotan :)

    ReplyDelete
  24. Hih, kuin mun aamiaiseni :) Tosin syön murotkin juuri alpron tavalliseen fresh soya maitoon. Kannattaa muuten kokeilla tuota "fresh", myydään kylmähyllyssä toisin kuin soijatuotteet yleensä ja on juurikin tuoreemman ja raikkaamman makuista!
    Hmm...kannatan juurikin kultaista keskitietä; monipuolisuutta ja kaikkea kohtuudella :) Kun näihin asioihin kiinnittää huomiota niin olo on todella hyvä ja energinen!

    ps. sun blogi on todella kiva, sekin monipuolinen ;D

    ReplyDelete
  25. Ihan hyvältä näyttää aamiainen :) Itse tosin välttelen muroja ja myslejä yms koska niissä on paljon turhaa ylimääräistä, lisäaineita ja mm. "piilosuolaa" (natrium/100g-luku paketin kyljessä ei kerro totuutta) joten puuro on mielestäni aina parempi valinta.

    Tuota karppaajien juttua olen vähän miettinyt mutta itse en voisi luopua täysjyväviljoista enkä syödä pääasiassa täysrasvaista ruokaa mm. perimäni takia (suvussa paljon verisuonitauteja ja kolesteroliongelmia). Mutta ihmisiä on toki erilaisia. Toistaiseksi en ole mistään karppausartikkeleista tms. kuitenkaan löytänyt vastausta siihen, miten ihminen muka pärjäisi ilman ravintokuituja.

    Sellainen vitivalkoinen paahtoleipä mitä mm. Briteissä ja Jenkeissä syödään on toki selkeästi ylituotettua ja epäterveellistä, mutta Suomessa kun lukaisee oikean ruisleivän ravintosisältöä niin kappas, siinä on sadassa grammassa esim. proteiinia helposti enemmän kuin rahkassa!

    ReplyDelete
  26. Swiss girl, kolesteroliarvoni eivät ole nousseet. Päinvastoin, poikaystävälläni oli verenpainetta ja tällä ruokavaliolla ne ovat laskeneet ihanteellisiksi. Toisin kuin usein uskotaan ja väitetään, syömällä kananmunaa ja voita ei voi pilata terveyttään, ellei niitä vedä pakettitolkulla :) Eihän lääkärit muuten tätä ruokavaliota esimerkiksi diabeetikoille suosittelisi. Kaikki perustuu siihen, ettei verensokeria keinotekoisesti säädellä ruualla, vaan elimistö itse oppii pitämään sen vakaana.

    Mitä hedelmiin tulee, niin en vaan syö niitä. En koe niitä tarpeellisiksi, sillä ne ovat nykyisin täynnä kemikaaleja ja säilöntäaineita, ne lennätetään puoliraakana ulkomailta mikä kostautuu alentuneena vitamiinipitoisuutena, ja hinnat ovat talvisin pilvissä. Hedelmien tilalla syön ämpäritolkulla salaattia... yleensä jotakin vihreää lehtisalaattia ja rucolaa. Paljon paprikaa (okei, usein tuontikamaa sekin, mutta kesäisin saa ihania kotimaisia), jonkin verran pinaattia, ja salaateissa muuten aurinkokuivattua tomaattia (öljyineen!!) fetaa, vuohenjuustoa (peruskamaa meillä) ja katkarapuja, mitä milloinkin tekee mieli. Päälle sitten reilut loraukset oliiviöljyä - kun elää niukilla hiilareilla, niin treenaamiseen tarvittavan energian otan rasvasta.

    Kaloreita oon laskenut saavani n. 1400kcal/pv ellen ota reilua rasvalisää. Herkutteluun olen varannut aina marjoja (yleensä vadelmia, ovat vähähiilarisimpia) ja kermavaahtoa, ja välillä lisään kermavaahtoon vielä mascarponea. Makeutukseen käytän steviaa, jos sitä tarvitsen. Tummaa suklaata (70% tai tummempaa) syön aika surutta, mutta harvemmin tekee mieli yhtä riviä enempää. Makeannälkä ei vaivaa, jos sokeria/hiilareita syö tarpeeksi vähän tarpeeksi kauan.

    Juhlissa kyllä sitten vedän kiltisti kermakakut ja piparit, ja palaan seuraavana päivänä takaisin normiruokavalioon.

    Tällä tavalla oon syönyt nyt parisen vuotta, hemoglobiini on noussut ja paino pysynyt ihanteessa, energiatasot hyvinä ja oon tehnyt omia enkkojani juoksussa ja punttisalilla. Hyväkarppausta kokeilin tässä välillä (siis hieman suurempia hiilarimääriä), mutta tiukempi linja sopii mulle paremmin, sillä olen helposti sokeriin koukuttuvaa sorttia.

    Toivonkin että ihmiset ottavat selvää ennenkuin tekevät näitä kolesterolijohtopäätöksiä. Meitä karppaajia on ympäri maailmaa satoja, tuhansia ja kymmeniä tuhansia, monet lääkärit suosittelevat tätä ruokavaliota, ja vasta viime syksynä Hesarissa oli juttu siitä kuinka vähähiilarinen ruokavalio on tehokas ja turvallinen tapa tipauttaa painoa. Suomessa suositellaan ruuaksi viljaa ja perunaa puhtaasti siitä syystä, että se on kansantaloudellisesti viisasta. Samat ravintoaineet saa tehokkaammin muualta - ilman tärkkelyshöttöä.

    ReplyDelete
  27. Sara Stellar,
    kaikille ihmisille ei todellakaan sovi samanlainen ruokavalio. jos minä jättäisin kuidut syömättä, voisin olla varma, että vatsani toimisi huonosti! ja niin kuin Swiss girl tuossa ylempänä jo mainitsi, toivon todella että säästyt sydän- ja verisuonitaudeilta sekä korkealta kolesterolilta!

    ReplyDelete
  28. Minusta on joku suomalaisten yleinen hassu tapa ajatella, että puuro, riisi tai se ruisleipä on hyvä kuidun lähde. Yhdessä päärynässä lienee enemmän kuitua, kuin kahdessa ruisleivässä. Toki niistä viljatuotteista saa kuituja, mutta aika vähän kuitenkin verrattuna siihen mielikuvaan - ja vähän suhteessa kuitupitoisiin tuotteisiin.

    http://www.ravitsemusjaterveys.fi/kuitumyytit/

    ReplyDelete
  29. Hyvä Sara Stellar,
    Toivotan sinulle onnea valitsemallasi tielläsi.
    Swiss girl

    ReplyDelete
  30. Anonyymi, en toki sanokaan että kaikkien pitäisi syödä niinkuin minä. On kuitenkin myös harhaluulo luulla, että vähähiilarinen ruokavalio olisi täysin kuiduton. Tässä syödään 500g kasviksia päivässä minimi, ei suinkaan pelkkää kananmunaa, pihviä ja voita, niinkuin usein halutaan kuvitella :) Uskallan väittää, että karppaajat syövät enemmän kasviksia kuin keskiverto "normaaliruokailija". Me emme myöskään syö eineksiä, joissa niitä pahoja trans-rasvoja piilee.

    Tuo kuitu, samoin kuin rasvahömppä, ovat Suomessa suuria myyttejä, eivätkä niin kovin totuudenmukaisia. Joidenkin tutkimusten mukaan suuret kuitumäärät voivat edesauttaa paksusuolen syövän kehitystä, sillä kuitu kulkeutuu hitaasti elimistön läpi, jolloin siihen sitoutuneet kuona-aineet ja muut myrkyt ovat suolessa limakalvokosketuksessa myös kauemmin.

    Olin itse kovin "muutosvastarintainen" ennenkuin tälle tielle läksin, mutta mieli muuttui sitä mukaa kun olo parani. Minusta on hassua, että me kuvitellaan rasvattoman ruokavalion olevan tie ja totuus, vaikka ylipaino-ongelmat yhteiskunnassa vain lisääntyvät sitä mukaa, kun rasvattomia ja mauttomia lisäainelight-tuotteita lanseerataan markkinoille.

    Lopulta jokainen itse tietää mikä itselle sopii. Poikaystäväni kestää huomattavasti suurempia hiilarimääriä kuin minä, ja hänen painonsa tippuu liiankin alas mun ruuilla. Jokainen löytää oman tasapainonsa - mun tasapaino on sellainen, että en syö hiilareita kuin sen mitä kasviksista ja joistakin maitotuotteista saan, en turpoile, paino pysyy samoissa lukemissa, enkä kertaakaan päivän aikana tunne itseäni nälkäiseksi, vaikka syön (kunnon aterian) vain 3 kertaa päivässä. Ruuansulatuselimistö ja hampaat kiittävät, kun en jatkuvasti pupella jotakin niinkuin ennen. Kuten huomata saattaa, ruokajutut on mun sydäntä lähellä, enkä todellakaan halua kenenkään syömisiä arvostella, vaan lähinnä hehkuttaa omaa hyvää oloani! :)

    ReplyDelete
  31. mrs.V:lle vielä lisäravinteista kun kysyit, että omakohtaisesti on kunnon monivitamiinitabl. x2 (en tarkoita Multitabsia tms.), Q10, C-vitamiinia, proteiinijauhetta, pellavasiemenöljyä joka päivä tullut todettua hyväksi. Vähän vuodenajasta ja ruokavaliosta riippuen, miten hyvin kaikkea luonnon omaa on saatavilla. Sitten vielä yöksi kasvoille C Boost ja A-vitamiinivoide. Mutta nämä ovat näitä yli 30v. juttuja. ;) Olin aikaisemmin hyvin kriittinen lisäravinteita kohtaan, mutta olenpahan pyörtänyt pääni. ;)

    Muuten ravintoasioissa pitää kuunnella omaa kehoa, se nimittäin kyllä kertoo, kun sillä on hyvä olla eikä välttämättä toimi samalla menetelmällä kuin vierustoverin. :)

    ReplyDelete
  32. Pakko vähäsen nillittää tuohon yhteen ylempään kommenttiin; Finelin mukaan 100 grammassa päärynää on kokonaiskuitua 3,9 gr ja perinteisessä ruisleivässä 11 g/100g.

    Veteen liukenematonta kuitua on päärynässä 2,1g/100g ja perinteisessä ruisleivässä 8,2g/100g.

    Yhdessä päärynässä ei siis liene enemmän kuitua kuin ruisleivässä.

    www.fineli.fi

    ReplyDelete
  33. Mitä puuroa syöt aamiaiseks jos syöt? :-)

    ReplyDelete
  34. "Yhdessä päärynässä ei siis liene enemmän kuitua kuin ruisleivässä."

    No varmaan lienee, kun päärynä painaa enemmän.Toki jos lähdetään tuohon 100g totuuteen, niin päärynä todennäköisesti häviää ruisleivälle, ehkä siis minulta huono esimerkki.

    Mutta ajatelin lähinnä esimerkissäni sitä, että on terveellisempää syödä sitä kuitua päärynästä, kuin käsitellystä ruisleivästä.

    Kalorilaskurin mukaan 200g:n päärynässä on enemmän kuitua kuin kahdessa ruisleivässä ja ruisleivässä on yli tuplat kaloreita.

    ReplyDelete
  35. Hei vielä kaikille.
    Mä rupesin hieman tutkimaan tuota karppausta ja onhan siinä ehdottomasti ponttinsa jos haluaa painoa paljon pudottaa. eli itse enemmän koen tämän karppauksen dieettinä. Vaikka sitä sanotaankin että se on elämäntapa, mutta itse en kyksenisi pitämään sitä yllä pitkään. Mulla ei olisi siihen itsekuria:) Mutta ymmärrän hyvin että tämä saatta sopia erilaisille ihmisille. Kiitos siis Sara Stellar kun toit tietooni tämän karppauksen mistä en ole ennen kuullut. OLi mielenkiintoista hakea tietoa tästä minulle uudesta ruokavaliosta!:)

    Löysin tällaisen kertomuksen eräältä sivulta joka kertoi karppauksesta. Siinä vaan pieni esimerkki miten se ei välttämättä sovi kovasti urheilevalle ihmiselle.

    Olen 41v nainen, aina ollut hoikka (maximipainoni on ollut pyöreimmillään ollessani 59 kg, ellei lasketa raskauksia, pituus 169 cm). Liikunta on ollut elämäntapani 20 vuotta, joka varmasti osasyynä ettei kilot ole tarttuneet, raskauksienkaan myötä, vaikka ekalla raskaudella kiloja tuli 25kg… ne lähti muuten ihan imettämällä, silloin en uskaltanut urheilla ettei maito lopu ;)

    Toissa kesänä karppasin, jätin hiilarit lähes kokonaan pois, rasvatkin karsin miltei kokonaan pois, mutta jonkunverran söin terveellisiä rasvoja oliiviöljyä, manteleita, pähkinöitä, kalaa. En lisännyt rasvaa leivänpäälle, tai syönyt rasvaista lihaa. Pääasiassa kanaa tai kalaa, joskus vähärasvaista possunfilettä. Lisäsin tietoisesti proteiineja (en halunnut menettää lihasmassaa). Painoni putosi muutamassa viikossa 52- 53 kg:oon, ja rasvaprosenttivaaka näytti lukemia 14,9% kun ennen karppausta n.20-21%, myös vaa án mukaan lihasprosenttini nousi muutaman prosentin. En siis saanut taatusti lisää lihasta (en mitenkään voinut kun kalorimäärät oli niin pienet), mutta lihaksen suhteellinen osuus lisääntyi. .. Tehokasta se tosiaan oli, mutta huh… näytin pian auswitchilta tulleelta ja olin ketoosissa aika nopeasti ja se näkyi urheilusuorituksissani.

    Tein aamulenkkejä, juoksin tyhjin vatsoin kuten normaalisti heti herättyäni, mutta eipä kauan mennyt kun oli aika vetämättömiä ne aamulenkkini, sisulla menin sen 7-8 km mutta ei se ollut mukavaa. Tavoitteeni tällä karppauksella oli saada lihakset kauniisti esiin ja selluliitti kokonaan pois ja täytyy myöntää että näin kävikin, sellukin hävisi lähes kokonaan n. 3 viikossa. Mutta kun jatkoin tätä syksyyn saakka n. 3 kk, kehoni alkoi kerätä nestettä, sormukset eivät mahtuneet sormiin ja painoa nousi, vaikka käytännössä en voinut lihoa.
    Sitäpaitsi kun kesän jälkeen ”liika laihana” karppaukseni lopetin, sellukertymät oli suuremmat kuin ennen karppausta.

    Niinkuin joku maratoonari sanoi, ei se karppaus urheilijan ruokavalioksi sovi. Minulla kun tavoite saada hiukan lisää lihasta ja kiinteämpi olemus. En usko että niin tapahtuu rasvaa lisäämällä ja kasviksia popsimalla. Lihasten säilyttämiseen tarvitaan nimenomaan sitä proteiinia. Jaksaakseen tarvitaan myös jonkunverran hiilareita.

    Oma mielipiteeni terveellisestä ruokavaliosta on aikalailla tuo suomalainen lautasmalli, puolet kasviksia, 1/4 proteiinia ja 1/4 hiilareita. Mutta ne valkoiset jauhotuotteet ja sokeri pois. Sillä tulee hyvä, ja on muuten loppujen lopuksi aika vähähiilarinen kun syö niitä oikeanlaisia hiilihydraatteja (jättäen ne valkoiset jauhot ja sokerit pois).

    Mä uskon siis että karppaus toimii nopeana painonpudottajana selvästi ylipainoisella ihmisellä, mitä sitä silloin miettimään että meneekö siinä lihasta mukana.. ymmärrän. Mutta hoikan urheilevan ihmisen ei ole varaa menettää lihasmassaa, jos haluaa myös näyttää hyvältä…

    Kesä tuli ja loma alkoi, ja taidan muuten minäkin katsoa tarkemmin mitä hiilareita syön ;)

    30.6.2007 klo 19.49, Iiru (vierailija)

    ReplyDelete
  36. Kannattaa toki muistaa, että karppaaminen on laaja käsite. Ei ole tarkoitus olla kokoajan ketoosissa, jättää rasvaa pois ja urheilla itseään hengiltä.

    Liikun itse n. 10h viikossa ja syön 70-110g hiilareitä päivässä.

    Hiilihydraatit vain sopeutetaan omaan käyttöön. Minulle perunasta, riisistä yms lopuminen on ollut melkein pakollista. Toiset sietävät paremmin kyseisiä ruoka-aineita, eikä ala väsyttää.

    ReplyDelete
  37. Rakastan pensasmustikoita! :)

    ReplyDelete
  38. Kommentoin tänne vanhaan entryyn vielä! Eli, kysymys ei missään nimessä ole karppaamisesta jos rasvat jättää pois! Jos ei syö hiilareita EIKÄ rasvaa, niin millä energialla sitä sitten treenaa?? Ei millään. Siksi se rasvan syöminen on ihan oleellinen osa ruokavaliota. Liikkuvan ihmisen on valittava energianlähteensä, mutta proteiini ei energiaa sisällä.

    Olen itse huomannut että liikun tehokkaimmin juuri rasvalla. Jos ajatellaan maratoonia, niin kehon hiilarivarastot eivät koko suoritukselle riitä, vaan n. puolivälissä maratoonia kalorinpoltto kiepsahtaa hiilarinpoltosta rasvanpolton puolelle. Karppaamisen plussapuolia on nimenomaan se, että lihasmassa säilyy, koska proteiinin ja rasvan saanti on turvattu. Siksi salitreenikin alkaa tuottaa tulosta, vihdoin (nimim. rimpulakäsivarsi).

    Minään dieettinä en tätä ruokavaliota miellä, koska vaikka painoa aluksi tipautinkin, en nyt pyri laihduttamaan vaan pitämään olon optimaalisena.

    Ketoosissa en ole ollut päivääkään.

    ReplyDelete

Hei kaikki mahtavat!
Muistutuksen sana:
Blogini keskittyy vain hyvin pinnallisiin asioihin, enkä yksityiselämääni tässä julkisessa ympäristössä halua käsitellä. Tästä syystä kaikki henkilöllisyyttäni/yksityisyyttäni käsittelevät kommentit tulen poistamaan suoralta kädeltä. Kiitos ymmärryksestänne ja mahtavista kommenteistanne!:)