Monday, December 5, 2011

Pop culture in baby names

Tuossa Zimbiota selaillessani törmäsin hauskaan juttuun siitä, kuinka media tänä päivänä vaikuttaa jopa suosituimpiin lasten nimiin. Toisaalta, eihän se mikään yllätys ole, sillä mitä useammin jotain kyseistä nimeä kuulet, sitä helpommin siihen tykästyy. Tässä pieni ote suosikkiohjelmastani Frendeistä:

Rachel: Okay! I was thinking if it’s a girl, how about Sandrine? It’s French.
Ross: Huh. That’s a really pretty name for-for an industrial solvent.
Rachel: Okay fine, what do you have?
Ross: Well, OK, it’s for a boy. Well, I know it’s a little out there, but…Darwin.
Rachel: Wow, oh my God, our child will be beaten to death in the schoolyard.
Phoebe: Yeah, by Sandrine.
Ross: You’re just saying that 'cause I said no to your name!
Rachel: I’m really, really not.
Phoebe: How-how about you each get five vetoes?
Ross: All right.
Rachel: All right.
Ross: That sounds fair.
Rachel: Yeah! I don’t think you’re going to need it though. Okay, check this out. If it’s a girl, Rain.
Ross: Veto.
Rachel: Why?
Ross: Rain? Hi. Hi, my name is Rain. I have my own kiln, and my dress is made out of wheat. Okay, how about, for a guy, Thatcher?
Rachel: Ross, why do you hate our child?
Ross: Fine, you go.
Rachel: Okay, James.
Ross: Huh.
Rachel: But only if it’s a girl.
Ross: Oh, veto. How about—Ooh, I like Ruth! What about Ruth?
Rachel: Oh! I’m sorry! Are we having an 89-year-old? How about Dayton?
Ross: Veto. Stewart?
Rachel: Veto. Sawyer?
Ross: Veto. Helen?
Rachel: Veto.
Phoebe: Is it me, or is veto starting to sound really good?


Seuraavat nimet ovat koottu Amerikan tilastoja seuraten, mutta jopa meidän koti-Suomeenkin nämä trendit ylettyvät. Esimerkiksi Amerikassa nimi Emma on sijalla 2. ja roikkunut kiinni kärkipaikoilla vuodesta 2002 asti, jolloin esitettiin Frendien jakso, missä Rachel nimeää tyttärensä Emmaksi. Myös Suomessa vuonna 2010 suosituin tytön nimi oli Emma, mutta näin oli myös Norjassa, Belgiassa ja Ranskassa.


Kolmanneksi suosituin tyttöjen nimi oli Isabella tai Bella, jonka viime vuosien suuri suosio juontaa varmaankin Twilight ilmiöstä.

Suosituin poikien nimi oli Jenkeissä Aiden, joten onneksi Sinkkuelämää fanit ovat sentään malttaneet mielensä, eivätkä ole nimenneet poikiansa Mr. Bigeiksi ;) Sen jakson ilmestymispäivästä lähtien kun Aidan astui Carrien elämään, on nimi Aiden kasvanut kasvamistaan suosituimpien nimien listalla.

Poikien kolmanneksi suosituin nimi oli viime vuonna Mason, jonka suosio tuplaantui siitä päivästä lähtien, kun kuuluisan Kardashian sisarkatraan vanhin, Kourtney, nimesi poikansa ko. nimellä. Suosion nousu oli melkoinen, sillä viime vuonna nimi ylsi ensimmäistä kertaa top kymmenikköön ja jopa kolmannelle sijalle asti.Hassua huomata mihin kaikkeen medialla on tosiaan vaikutusta! Tuleeko sinulle mieleen mitään lasten nimeä, jonka suosio saattaa johtua median voimasta?

As I browsed through the pages of Zimbio, I came across a short story about the most popular baby names of 2010 and how much media has had influence on them. There is clear statistical evidence, that after certain widely broadcasted events, specific names have become very popular. For example Isabella and Emma belong to the top 3 of girl baby names. Emma is number 2 and has been in the top ranks ever since the Friend's episode aired where Rachel and Ross named their baby girl Emma. Isabella has also seen a huge incline after the Twilight saga. 

In boy baby names number one last year was Aiden, and it has been climbing the charts ever since Aidan stepped into Carrie's life in Sex & the City. Luckily the SATC fans have had some selfcontrol not naming their babys Mr. Big ;) The third most popular boy baby name was Mason, which popularity has grown explosively after the day that Kourtney Kardashian and Scott Disick named their first born with that charming name. 

It's amazing how much media can have influence in your life isn't it...

Source: Zimbio

35 comments:

 1. Ehkä karmein vastaava...ne pienet teppanat Brooket, Ridget ja Taylorit joita kastettiin SUOMESSA 90-luvulla. Mitähän tykkäävät nimistään tänäpäivänä...

  -jaana

  ReplyDelete
 2. SAC-sarjassa John Corbettin roolihahmon nimi on kyllä Aidan eikä Aiden... Joten jos ihan tarkkoja ollaan, tuskin on SAC täten suoraan vaikuttanut nimeen Aiden.. ;)

  ReplyDelete
 3. Tuota Mason-nimen suosiota mietin itsekin yksi päivä:)

  Olisi hauska kuulla mitkä ovat sinun suosikkinimiäsi? Ovatko ne noita top10-nimiä vai millaisella nimellä itse haluaisit kastaa lapsesi tulevaisuudessa?

  Kiitos ihanasta blogistasi!

  ReplyDelete
 4. Hehee, hauska postaus! Eikös Suomessa ole muutama Ridge-niminen lapsi? Tai yritystä lienee ainakin ollut, en tiedä, miten papit ja/tai henkikirjoittajat (vai mikä se siviilipuolen vastaava nyt on) ovat suhtautuneet.

  ReplyDelete
 5. Paris! Tarvitseeko sanoa enempää.

  ReplyDelete
 6. se nimi on aidan.

  ReplyDelete
 7. Huomasin että pari vuotta sitten suomalaisille vauvoille oli annettu nimi Rianna. Heh, johtuisikohan tosiaan Rihannan suosiosta :) Itse en ainakaan aiemmin ole törmännyt kyseiseen nimeen...

  ReplyDelete
 8. Aidan Shaw

  [John Corbett]


  Juureva huonekalumies

  http://www.mtv3.fi/ohjelmat/sinkkuelamaa2006/henkilot.shtml?87460

  Ei Aiden vaan Aidan!! Ja aaah niin IHANA!

  ReplyDelete
 9. se on aidan eikä aiden :)

  ReplyDelete
 10. Eikös SATC-hahmo ole Aidan, eikä Aiden?

  Ja itselläni tuli Masonista mieleen myös Vampyyri päiväkirjojen hahmo Mason Lockwood :)

  ReplyDelete
 11. Heippa ihana! Sinkkuelämässä esiintyneen Carrien poikaystävän nimi oli kylläkin Aidan, eikä Aiden :)

  ReplyDelete
 12. haha! tuo kyseinen kohtaus on kyllä ihan yksi frendien parhaita! Itse olen kuluttanut kaikki kaudet läpi kymmeniä kertoja ja edelleen vaan jaksaa katsoa (;
  Mutta on sitä kyllä huomannut noiden julkisuus nimien suosion kasvun, ja kyllä ne omaaakin korvaa alkavat miellyttää nyt kun asiaa ajatteli hieman enemmän kun ystäväni sai juuri lapsen ja nimeä arvailtiin ennen ristiäisiä (:

  ReplyDelete
 13. Mitä ihmettä, luin aikaisemman postauksen kommentteja ja olit kirjoittanut, että lopetat blogin kirjoittamisen kun palaat suomeen? Miksiii :/ Koska eihän blogisi käsittele asuinmaasi juttuja :)

  ReplyDelete
 14. Sitten on vielä kaikki ne, ketkä nimee lapsensa brändien mukaan. Tietty joku Chanel kuulostaa ihan makeelta, mut jos ei kuitenkaan lapsen nimeksi :D

  http://siiriliinu.blogspot.com/

  ReplyDelete
 15. jaana,
  Ai apua! :D Toivottavasti niihin ei ainakaan Suomessa liiaksi törmää! :D

  Anonyymi,
  Lähde on Zimbiosta, suosittelen kirjoittamaan heille:)

  Anonyymi,
  Minusta Mason on ihana! Itselläni on ollut jo vuosia lasten nimet selvillä, mutta ikävä kyllä en tahdo niitä julkisessa ympäristössä jakaa:( Mutta kerrottakoon sen verran, että haluan lasteni nimien olevan kansainvälisiä. Niiden on toimittava Suomessa että ulkomaillakin melko vaivatta :)
  Kiitos kun käyt :)

  Norppa,
  Joo apua :D Henk. koht ei nimi minulle oikein tipu :D

  Anonyymi,
  No tietyisti :D

  M n M,
  Minunkin mielestä :)

  anonyymi,
  suositteen kirjoittamaan Zimbioon, joka on toiminut lähteenä :)

  susan,
  Kyllä minäkin olettaisin, että laualajattarella on ollut jotain vaikutusta:)

  Anonyymi,
  Näinhän se on :) Mutta tämä tieto ja analyysi on Zimbiosta, ja nimethän lausuttuna kuulostaa melko samalta, ja jos nimi on lisääntynyt erityisesti tämän jälkeen niin kyllä niissä varmana joku linkki on:)

  Anonyymi,
  Suosittelen oikaisemaan tuota ilmoitettua lähdettä, eli Zimbiota :) nimethän lausuttuna kuulostaa melko samalta, ja jos nimi on lisääntynyt erityisesti tämän jälkeen niin kyllä niissä varmana joku linkki on:)

  Anonyymi,
  Onhan se kirjoitettuna kyllä, mutta lausuessa ei eroa ihan hirveästi huomaa :) Ikävä kyllä en tiedä tätä sarjaa, minulle kun ei nämä vampyyrijtutut oikein tipu :(

  ANonyymi,
  Kiitos ihana:) Joo, tiedän, mutta tämän tiedon lähde on Zimbiosta ja nimethän lausuttuna kuulostaa melko samalta, ja jos nimi on lisääntynyt erityisesti tämän jälkeen niin kyllä niissä varmana joku linkki on:) Vaikkakin kirjoitetaan hitusen erilailla :)

  Haidi,
  Ihan sama täällä. AIna jaksaa naurattaa! :) Frendit on ylivoimainen lemppari <3 Voisin itse nimetä lapset hyvin heidän mukaansa :D NO ei nyt sentään :)

  Anonyymi,
  Voi murunen olet suloinen :) Ihan oikeassa olet, mutta jos muutan takaisin Suomeen, en koe enää TARVETTA kirjoittaa suomen kielistä blogia. EI sen takia etten voisi, en vaan yksinkertaisesti koe tarvetta siihen enää silloin :)

  ReplyDelete
 16. Hei tässä vielä ote tuosta Zimbion jutusta teille Aidan/Aiden nimestä maininneille:

  "Aiden has been climbing the baby charts ever since Carrie fell for Aidan Shaw in the third season of Sex and the City. It might be spelled differently, but based on the chart, the show has definitely bumped this name up the ranks. This is the first year Aiden has taken the top spot. Meanwhile some parents simply opted for names that rhymed with it: Jayden, Caden, and Brayden all cracked the top 20."

  Lähteen linkki löytyy tuolta postaukseni lopusta :)

  ReplyDelete
 17. Jännittävä (ja jotenkin hieman samalla pelottava) ilmiö! Vielä nuo Bellat ja Emmat ymmärtää mutta mites sitten Tarzanit, Muumipeikot ym..? Melkoista :D

  Kyllä ihmiset antavat nykyään erikoisia nimiä lapsilleen. Itse olen enemmän klassisten ja perinteisten nimien kannattaja mutta kukin tietysti tavallaan! Olenpa kuitenkin kuullut perheestä, jossa lapsien nimet ovat Puuma ja Ananas. En voi tällaisissa tapauksissa kuin ihmetellä..

  http://donebym.blogspot.com/

  ReplyDelete
 18. Emma on kyllä ollut suosittu nimi aina, samoin Isabella. En ole oikeastaan miettinyt mistä ihmiset ovat keksineet lastensa nimet, ei sillä niin ole väliä.

  ReplyDelete
 19. Moi (:
  Harvemmin kommentoin, mutta olen vakituinen lukija kuitenkin ja hätkähdyin tuosta blogin lopettamisesta.
  Ootko kirjoitellu sen takia, että saat tehdä jotain äidinkielelläsi ollessasi ulkomailla vai miksi Suomeen muuttaminen olisi este bloggaamiselle? Monet lukijat mielellään kuulevat sinusta vielä, ja ite ainaki henk. koht tykkään juurikin eniten niistä postauksista mitä teet ns. meiltä käsin :) Mikä saa palaamaan Suomeen? Menin ihan sekaisin haha, tee aiheesta postaus jos jaksat? :)

  ReplyDelete
 20. ''Annoin'' sulle blog awardin :)

  http://thelifeofme-hapsu.blogspot.com/2011/12/one-lovely-blog-award.html#comment-form

  ReplyDelete
 21. mis maassa sä niinku nyt asut ?

  ReplyDelete
 22. mitä ?! tämähän ei liity tähän postaukseen, mutta en ole ehtinyt päiväkausiin käymään täällä ja joku mainitsee että lopetat blogin kirjoittamisen :( ? Mitä ihmettä minä sitten luen :D? toivottavasti et ainakaan hetkeen vielä :)

  <3

  ReplyDelete
 23. Aivan ihana postaus! Ihanan erilainen ja diippi. Tosi mukavaa lukea välillä jotain vähän erilaista :)!

  Sulla kyllä riittää mielikuvitusta näiden postauksien tekemiseen!

  xx

  ReplyDelete
 24. Vitsit miten kiva postaus ja toi Frendien sitaatti, ahh, parhautta! :) Mua on jotenkin aina kiinnostanut ihan tosi tosi paljon lasten nimet, vaikka itselle ne eivät ole vielä muutamaan vuoteen ajankohtaisia. Mutta muun muassa Hesarin kasteilmoitukset on ihan toooosi mielenkiintoisia!! :)

  Hmm, itselleni ei nyt tule noiden aiemmin mainittujen ridgejen ja frodojen lisäksi mieleen kummempia, mutta kerran hollantilaisen ystäväni kanssa tuli puheeksi, että nimi Jari on siellä yleistynyt/syntynyt Litmasen pelivuosien myötä ja nyt maassa on jo useampia Jari -nimisiä pikkupoikia. Ystäväni oli vakuuttunut siitä, että Litmanen on tuonut nimen maahan, koska sitä ei kuulemma ole aiemmin ollut, vaikkakin hyvin se istuu heidän(kin) suuhunsa. Jännä juttu :)

  -Ida

  ReplyDelete
 25. Rupesin tämän postauksen myötä miettimään, että poikamme nimi on itseasiassa napattu eräästä sarjasta kauan kauan sitten. Ei siis ole mitenkään erikoinen mutta jäi silloin mieleen ja päätinkin jo teini-iässä, että jos joskus pojan saan niin tämä nimi hänelle tulee. Huvittaa kyllä ajatella mistä nimi on ihan alunperin lähtöisin :D

  ReplyDelete
 26. Juu, kuten joku tuossa jo aikaisemmin sanoikin, niin Jari-nimiset lapset ovat lisääntyneet Hollannista Litmasen kulta-aikojen jälkeen 90-luvulla. Nytissäkin oli aikoinaan aiheesta juttua, haastatteluisssa kävi ilmi, että juurikin Litin takia olivat vanhemmat lapsensa Jariksi nimenneet :)

  ReplyDelete
 27. mahtava postaus!!!! ;) tällaisia useammin ;)

  ReplyDelete
 28. Itse joskus ajattelin vuosikaudet sitten ennen kuin Rihanna oli edes tunnettu että Rianna nimi olisi kaunis..En sitten tiedä enää olisko se kiva kun siitä tulee vaan mieleen Rihanna:) Mutta joo, jännä miten julkkikset ja media vaikuttaa.. En ehkä itse sentään lasta nimeäisi Ridgeksi, mutta eipä siinä mitään jos joku muu niin tekee:)

  Ai niin ja kysyit postausideoita, itse toivoisin vaikka kuvia sisustuksestanne, vaikkapa sellaista "kaikki laukkuni" tai "suosikki takkini", tykkään nähdä vaatekuvia niin ihan kaikkee mitä hienoa sun vaatekaapista löytyy:)
  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  ReplyDelete
 29. love your banner !

  ReplyDelete
 30. Ihana sun uus banneri! :) Ja toi on kyl hassua miten media vaikuttaa noin paljon..

  http://whatamiwaitingfor-emma.blogspot.com/

  ReplyDelete
 31. Ihanan erilainen postaus :)

  Nyt on kyllä pakko kommentoida, sillä itsehän olen saanut oman nimeni TV-sarjan innoittamana. Porukat nimittäin katsoivat 80-luvulla Amerikkalaista Dallas-nimistä saippuasarjaa ja bongasitvat sieltä erään roolihahmon nimen minulle. 80-luvun puolivälissä tämä nimi ei vielä ollut kovin yleinen Suomessa, mutta on sittemmin yleistynyt. Ja toimiipa nimi myös Jenkeissä :)

  -Jenna-

  ReplyDelete
 32. älä lopeta blogin kirjoittamista vaikka palaisitkin suomeen! OMG !!! you're gonna broke my heart, baby

  ReplyDelete
 33. Älä enää ikinä palaa Suomeen jos aiot lopettaa sitten kirjoittamisen:( Hyvää joulua sinulle <3 Terkuin vakkari:)

  ReplyDelete
 34. Myös Edward Cullenin toinen nimi on Mason ;)

  ReplyDelete

Hei kaikki mahtavat!
Muistutuksen sana:
Blogini keskittyy vain hyvin pinnallisiin asioihin, enkä yksityiselämääni tässä julkisessa ympäristössä halua käsitellä. Tästä syystä kaikki henkilöllisyyttäni/yksityisyyttäni käsittelevät kommentit tulen poistamaan suoralta kädeltä. Kiitos ymmärryksestänne ja mahtavista kommenteistanne!:)